Ditt mål betyder inget om du inte har koll på detta!

Du kan inte gå en enda utbildning, delta på en enda konferens, läsa en enda självhjälpsbok, ha ett enda personalmöte, utan att höra ordet mål. Att sätta mål är effektivitetens heliga graal.

Så många gånger man blivit presenterad för de S.M.A.R.T.A målen som om de precis vore uppfunna och kommer att lösa alla våra problem, bara vi kan komma ihåg vad varje bokskav stod för.

Det vi pratar mindre om, men som verkligen gör skillnad huruvida vi skapar uthållighet för att uppnå alla dessa mål, är VARFÖR vi gör det vi gör!

Det är inga problem att på personalmötet tagga till och sätta mål som stämmer efter varje bokstav. Inte heller att utse ansvariga för projektet, delmål och deadlines. Friskt sätter vi igång, kanske redan dagen efter och alla (nåja, nästan alla) är på och försöker implementera den nya brillianta planen. Det vi dock inte har tagit höjd för, är hur vi ska hantera situationen när vi stöter på vårt första motstånd.

Det är nämligen så att varje gång vi ska bryta ny mark måste vi bryta våra gamla mönster och skaffa oss nya vanor, eller bege oss utanför vår komfortzon. Att ligga utanför sin komfortzon är inte bekvämt, det hör man på namnet! Är det inte bekvämt fungerar vi människor så att vi så fort som möjligt vill undvika det obehagliga och gå tillbaka till det gamla, det välkända. Okänt är farligt säger våra instinkter.

Innan vi vet ordet av, har de nya målsättningarna klingat av och vi tänker mindre och mindre på dom. Kanske försöker chefen hålla liv i lågan ännu ett tag, men märker att medarbetarna viker undan med blicken och kroppsspråket signalerar lågt engagemang. Den här historien upprepar sig gång på gång, oavsett om det är firmans nya mål, eller om det är den nya idealvikten som skulle uppnås.

Vad hade kunnat göra skillnad? Precis, vi behöver veta VARFÖR vi ska bege oss utanför vår bekanta miljö. Räcker det då med att addera ett litet varför på raden nedanför våra S.M.A.R.T.A mål? Nej tyvärr, så enkelt är det inte heller. Dels för att vi inte kommer att nå vårt verkliga varför när vi skriver ned vår mening, dels för att varenda en av oss har olika perspektiv och vad som är viktigt för oss är högst individuellt.

Men hur gör man då? Av min mentor fick jag lära mig ett superknep! Jag måste fråga mig själv frågan varför 7 ggr!

Jag ska visa er mitt exempel som jag gjorde när jag fick uppgiften att göra av min mentor, när jag ville lära mig digital marknadsföring. Det tog mig flera månader att faktiskt komma fram till mina verkliga skäl varför jag ville jobba med digital marknadsföring. Att ställa dessa frågor rev upp en storm av känslor inom mig eftersom jag nu fick klarhet i VARFÖR jag sökte mig till detta.

Men varje gång det tar emot att sätta sig vid datorn och lösa ännu ett problem, analysera ännu mer data och förstå att min kommunikation fortfarande behöver slipas för att få nya kunder, kan jag återkomma till min VARFÖR-kedja och nu KÄNNER jag varför jag behöver ta ännu ett steg mot mitt mål, att bli fri.

Såhär såg min VARFÖR-kedja ut, jag visar den för er precis som den såg ut när jag gjorde den, opolorerad och rå. Men det viktiga är att det är mitt varför, det är inom mig de här orden är viktiga. Det är inte själva orden i varför som är viktiga, utan själva metoden för att komma åt kärnan.

Varför jag vill jobba med digital marknadsföring och på SFM

Jag vill jobba när jag vill och med vad jag vill!

Varför?

1. Därför jag vill aldrig mer jobba under någon eller något som tvingar mig att göra saker som jag inte mår bra av.

Varför?

2. Därför det fick mig att må så dåligt och jag blev dessutom utbränd.

Varför?

3. Därför jag kände aldrig att jag dög och var tillräckligt bra. Dessutom jobbade jag orimligt många timmar i förhållande till min lön.

Varför?

4. Därför att på ett vanligt företag kommer kraven aldrig att sänkas eller vara bra nog. Du kommer alltid att jagas att göra bättre vinster på medarbetarens bekostnad. Lönen blir låg eftersom det inte är någon skillnad om jag jobbar obegränsat med övertid, jag får alltså inte betalt per timme eller insats.

Varför?

5. Ett företags syfte är att alltid fortsätta expandera och öka sin vinst. Därför kommer svångremmen att dras åt hårdare och hårdare. Det gör att medarbetarna mår sämre och sämre, vilket gör möjligheten att vara en god chef nästan obefintlig. Du kommer alltid att känna dig otillräcklig. Lönen går knappast att påverka då den regleras av det allmänna löneläget och de fackliga förhandlingarna. Enda sättet att öka sin lön mer än någon enstaka procent är att byta jobb och därmed har du ännu en gång brutit kedjan och måste byta miljö och klättra på nästa sociala stege. Du kommer aldrig att känna dig hemma.

Varför?

6. Det blir väldigt svårt att bygga relationer med sina arbetskamrater om man måste pressa dem eller vet att man troligen kommer att byta arbete inom kort, alt att de byter arbete. Det gör att människor inte vågar komma varandra för nära, vilket gör att man inte riktigt ställer upp för varandra i alla situationer. Man blir helt enkelt egoistisk och ser om sitt eget hus först och främst. Dessutom skapar löneförhandlingar skepsis och förtroendekriser. Som chef blir det en stor distans till personalen vilket inte känns bra i hjärtat.

Varför?

7. Man blir otroligt ensam! Man känner sig otillräcklig! Man törs inte lita på vad sina arbetskamrater säger eller gör! Man vågar inte satsa allt man har eftersom man troligen inte jobbar kvar så länge! Man mår inte bra när man inte får göra något för någon som är större än dig själv! Vi människor är inte byggda för att jobba ensamma, vi är byggda för att samverka i grupp, men då krävs det tillit och känslan av att tillhöra och att de andra vill dig väl.

Märkte ni att mina svar blev längre och längre och tankarna blev djupare? Det är precis det som är meningen. Det blir som ett inre resonemang med sig själv och man får sätta ord på de känslor som man kanske inte ens visste att man bar på.

Men kan det här verkligen fungera på en arbetsplats? Hur ska en personalgrupp kunna utföra en sån övning tillsammans?

Svaret är att de inte alls behöver göra det tillsammans. Eftersom varje människa har sina egna VARFÖR skulle det vara omöjligt att genomföra. Men det finns inget som säger att gruppen inte kan sätta mål tillsammans, men sen får varje person enskilt sätta sina egna varför. Jag hittar på en fiktiv person, där personalgruppen tagit fram mål att:

Alla säljare ska öka sin försäljning 10% mot föregående år:

Varför? För att företaget ska gå bra ekonomiskt!

Varför? För att om de går bra är mitt jobb tryggat och jag tjänar mer pengar!

Varför? För att om mitt jobb är tryggat kan vi få lån och köpa huset vi tittat på!

Varför? För att jag vill att mina barn ska få växa upp i ett fint område!

Varför? För att jag vill att de ska hitta fina kompisar och kunna leka ute tryggt och säkert.

Varför? För att om barnen mår bra så mår jag om min make/maka bra!

Varför? Om vårt förhållande är lyckligt och barnen mår bra, vet jag att jag mår bra. För mig är familjen det allra viktigaste och de är främsta anledningen till att jag jobbar 8 timmar varje dag.

Hängde ni med? Okej, resonemanget var förenklat, men jag hoppas att ni kunnat ta till er själva andemeningen om varför det inte är någon idé att sätta mål om man inte vet VARFÖR!

Vill du träffa samma mentor som jag har? Jag klickade på en annons en gång och fick 7 st videos skickade till mig som berörde hur digital marknadsföring kan ge mig frihet att själv välja hur jag tillbringar min tid. Om du vill få samma videos som jag, surfa in på den här länken och fyll ditt namn och e-post så får du tillgång till samma information som jag fick. VARFÖR ska du göra det? Ja, det vet ju inte jag, det vet bara du 🙂

Erika Lindström

erika-lindstrom.com

Break free and start following your dreams!

47 thoughts on “Ditt mål betyder inget om du inte har koll på detta!”

 1. Jag vill veta hur digital marknadsföring kan ge mej frihet att välja själv hur jag tillbringar min tid.

  1. Hej Marie. Det är en riktigt bra och intressant fråga.

   Eftersom den digitala ekonomin totalt förändrar allt det vi lärt oss om hur man normalt sett tjänar pengar, dvs. om du jobbar en timme får du ex. antal kronor i ersättning. På nätet är det öppet dygnet runt och dessutom jobbar vi över alla tidszoner. Eftersom du inte behöver personal för att tex stå i kassan, packa upp varor eller städa lokalerna, är det betydligt effektivare att jobba på nätet. Nästan allt går att automatisera, schemalägga och/eller outsourca.

   Förenklat kan man säga att det är samma jobb att sätta upp en kampanj på nätet, som att expandera den kampanjen och utöka sin marknad/försäljning mer och mer. Som digital marknadsförare kan du välja att jobba med nästan vad som helst. Många väljer att sälja som affiliate, dvs. du rekommenderar andra företags produkter och får betalt för det. Det här kan du göra med ett otal olika företag, tex böcker, kläder, smink, kreditkort, privatlån, mobiltelefoner…ja listan kan göras hur lång som helst. Men du kan också välja att sälja sk. high ticket affiliate. Det innebär att du säljer dyrare produkter och tjänar många tusen kronor per försäljning istället.

   Men, det här är bara ett sätt att tjäna pengar på. Det finns tonvis med andra uppslag. På SFM academy får du lära dig att bli en riktigt vass marknadsförare och vi är alltid uppdaterade med den allra senaste kunskapen och tekniken. Vi får tillgång till färdiga verktyg och därför är det väldigt lätt för vem som helst att starta upp sin egen verksamhet. Många har redan ett företag som de vill utveckla, andra startar upp helt nya med hjälp av utbildningen.

   Mer om det här får du lära dig i videoserien i 7 delar som du hittar här: erika-lindstrom.com/free-7-day-video-series-lp?t=blogg

   Jag hoppas att du känner att att du fått lite klarhet i din fråga. Om du vill prata mer, så kan du mejla mig: contact@erika-lindstrom.com och då kan vi också boka ett telefonsamtal om du vill. Varmt välkommen!

   mvh Erika

 2. Do you have any type of ideas for composing posts? That’s where I constantly battle and I just finish up looking vacant screen for very long time.

  1. Hello Seth. Thank you for contacting me. I totally get your question because writing a really good blog post is not that easy. I have just started to learn this art my self so I’m absolutely not an expert of any kind.

   But, first of all, you need a really good headline. You need to catch the attention of the reader so they get curious and want to know even more.

   Next, start with a short description of what the reader can expect to learn when they read the full blog post. (You can write this after your article is ready).

   Then just write from your heart. Use subheaders and pictures, videos and bullets to split up your texts.

   To ask some questions to the reader is a good way to get them to be more active readers.

   A really smart way to write a blog post can be to make a list….for example 5 things you didn’t know about ….. or 3 best strategies to …….
   Easy to write, readers love it!

   To be a good blog post writer you probably will need some education. I have learnt all this in Sfm education. In Sfm we have really skilled teachers in this area as well, and you also get full access to LinkedIn learning. That is an incredible value every time you get stuck in something like this.

   Hope this helps
   //Erika

  1. Thank you Bernie. Your words made me very happy. Did you sign up for the video series? In those videos my mentor Stuart Ross explains how you can change your life and start building something for your self, on your terms. I started my self only 15 months ago, and now I have a steady income, working from home.

   You are also welcome to follow me on Facebook for more updates: https://www.facebook.com/Lindstrom.Erika/

 3. Do you have any type of suggestions for writing write-ups?
  That’s where I always battle as well as I just finish up looking empty
  screen for very long time.

  1. Hello Heike. Writing a good UPS is quite difficult. But I suggest you start by digging deep into your core value with your business. What makes your business different from your competitors? Next, think about what your customer’s pain point is and what kind of solution you can give them. Make the UPS about the customer, not about you. Write about the benefit, not about the features. Hope this helps.

   Maybe one of the readers have some ideas for you as well? Type them in here, if so.

   Wish you all a wonderful day!

   //Erika

  1. Oh Berenice, I’m so glad that this blog post was meaningful to you. Making changes sustainable and meaningful is art! There is a lot more to write about and discuss on this topic and you will also need a lot of practice.

   Would it be meaningful for you to read more articles about this, or is there something else you would find valuable to read about? I would be very grateful to hear your opinion.

   Is there anything else I can help you with? I have dedicated this business to help others that also feel they need a change about their work environment. I help people to be brave and take the first steps to create a new business for themselves so they can start working on their own premises. It’s a great gift to be at service :).

   With Love From
   Erika

 4. Thank you so much Stuart. Actually, things are going really well for me. I wrote this blog post a while ago, and since then my new business has really taken off. After 15 months of marketing, I have an income every month.
  Within 1 year from now, I can probably choose I even want to have an ordinary work anymore, or just focus on my online business.

  But the best part of it all is that I finally do something that is truly fulfilling and give me huge energy every day….helping others to also be brave and make the changes they lounge for in life. If you are one of those that feel you need some shift in your life, but not sure how you are most welcome to contact me again or why not sign up to the free video series I provide on this website. I wish you a wonderful weekend.

  With love from
  Erika

  1. Thank you so much Jayne. I’m so glad that you found this blog post valuable for you.

   Right now I’m working really focused on my self-learning how to master changes in my life. I have a big challenge for 90-days, where I make huge changes on a personal, health and business-level at the same time.

   Would you be interested to read a blog post about my conclusions about what it takes to make changes? I would love to hear your opinion about it.

   Wish you a wonderful day!
   Erika

  1. Thanks Seuraa. I’m so glad that this was of value for you. Is there a special topic you want to read or learn more about. Please let me know and I will do my best to dig into that. Wish you a wonderful day!
   With love from
   //Erika

 5. Its like you learn my mind! You seem to know so much approximately this, like you wrote the e-book in it or something. I think that you just could do with some % to pressure the message house a little bit, but other than that, that is fantastic blog. A fantastic read. I’ll definitely be back.

 6. I constantly emailed this website post page
  to all my associates, for the reason that if like to read it after that my friends will too.

  1. Thank you. I’m really honoured by your kind words. If there is something special you want to read more about, don’t hesitate to comment about it here and I see what I can do. Wish you a wonderful summer.

   //With love from
   Erika

 7. Hi it’s me, I am also visiting this site regularly,
  this website is genuinely fastidious and the visitors are really sharing
  pleasant thoughts.

 8. Just want to say your article is as astounding. The clearness on your
  post is just great and that i can think you are a
  professional in this subject. Fine along with your permission allow me to seize
  your feed to stay updated with coming near near post.
  Thanks 1,000,000 and please carry on the enjoyable work.

 9. Hi there! Someone in my Facebook group shared this site with us so I came to look it over.
  I’m definitely loving the information. I’m book-marking and
  will be tweeting this to my followers! Fantastic blog and brilliant style and design.

 10. There are some fascinating deadlines in this article however I don抰 know if I see all of them heart to heart. There is some validity but I’ll take maintain opinion till I look into it further. Good article , thanks and we wish more! Added to FeedBurner as well

 11. This is the right blog for anybody who needs to search out out about this topic. You notice a lot its almost exhausting to argue with you (not that I truly would need匟aHa). You positively put a brand new spin on a subject thats been written about for years. Great stuff, simply nice!

 12. Thank you for all your work on this site. Gloria enjoys carrying out investigation and it’s really easy to understand why. All of us hear all about the lively mode you convey vital things through this website and cause response from others about this point then our own child is without a doubt learning a lot. Enjoy the remaining portion of the new year. You’re the one carrying out a powerful job.

 13. Nice post. I learn one thing more challenging on different blogs everyday. It is going to at all times be stimulating to read content from other writers and apply a bit something from their store. I’d desire to use some with the content on my weblog whether you don’t mind. Natually will give you a link in your net blog. Thanks for sharing.

 14. My wife and i got quite delighted Jordan managed to deal with his reports by way of the precious recommendations he made from your very own web site. It’s not at all simplistic just to be giving out information and facts which many people have been making money from. We fully grasp we need the writer to give thanks to for that. The entire explanations you made, the simple blog navigation, the friendships you can aid to foster – it is most powerful, and it’s facilitating our son and the family feel that this concept is excellent, which is really indispensable. Many thanks for all the pieces!

 15. louboutin shoes

  I simply wanted to say thanks yet again. I do not know the things I would have used in the absence of these creative ideas documented by you over such a subject matter. Entirely was a real frightful issue in my opinion, but spending time with your skilled avenue you managed that made me to cry over contentment. Extremely grateful for this guidance and trust you realize what an amazing job you are doing educating men and women by way of your webpage. Probably you’ve never got to know any of us.

 16. adidas yeezy boost

  I needed to send you this bit of note just to say thank you the moment again over the great tricks you’ve shown in this article. This is open-handed with people like you giving publicly all a lot of people would’ve made available as an e book to earn some profit for their own end, most notably given that you might have done it in the event you considered necessary. The smart ideas also served like the easy way to realize that many people have a similar keenness much like my very own to see more and more in regard to this problem. I think there are millions of more fun periods in the future for folks who go through your website.

 17. Thank you a lot for providing individuals with an extremely splendid chance to read articles and blog posts from here. It is always very nice plus stuffed with a great time for me personally and my office mates to search your site at least 3 times every week to find out the latest issues you have got. Not to mention, I’m also at all times satisfied with the special pointers you serve. Selected 3 points in this posting are in fact the simplest we’ve had.

 18. I wish to express my appreciation to this writer for rescuing me from such a dilemma. Because of scouting throughout the the web and finding suggestions which were not beneficial, I assumed my life was done. Being alive without the strategies to the problems you have solved by way of the write-up is a critical case, as well as ones which might have adversely affected my career if I hadn’t discovered your blog post. Your know-how and kindness in maneuvering a lot of stuff was priceless. I am not sure what I would’ve done if I hadn’t discovered such a point like this. I can also now look forward to my future. Thanks so much for the expert and effective help. I won’t hesitate to suggest your web page to any person who requires guide on this topic.

 19. I have to express my appreciation for your generosity supporting women who must have help with this important situation. Your special dedication to passing the solution along had become really good and have surely permitted many people like me to achieve their desired goals. Your personal important report entails this much to me and somewhat more to my office colleagues. Best wishes; from each one of us.

 20. I must show my love for your generosity supporting persons who actually need help with your situation. Your personal dedication to passing the message all-around appeared to be exceptionally advantageous and have continually helped somebody like me to reach their ambitions. This insightful guideline indicates a whole lot to me and far more to my fellow workers. Best wishes; from all of us.

 21. Pingback: Google

  1. Hej Oskar, tack snälla för ditt meddelande. Jag började ana att något var tokigt med min email igår kväll. Men självklart kan du mejla mig ändå på denna adress: erikalindstromads@gmail.com
   Jag ska göra mitt yttersta för att ta reda på varför jag inte får mejlen korrekt längre.

   Välkommen 🙂

   //Erika

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Scroll to Top